Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nederlanders pakken 2024-titels in de seizoensfinale op de Hockenheimring!

Afgelopen weekend stond het bol van de spannende autosport op de Hockenheimring in Duitsland. 95.000 fans waren getuige van titelbeslissingen in de DTM, de ADAC GT Masters en de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland. Vorig jaar vierde Porsche tijdens de seizoensfinale met Thomas Preining nog zijn eerste DTM-titel ooit, dit jaar was het weekend vooral interessant vanwege het grote aantal Nederlanders die kansen op titels hadden. Want in de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland stond Larry ten Voorde fier aan de leiding van het overall-klassement en maakten Robert de Haan, Kas Haverkort en in iets mindere mate Flynt Schuring, kans op de Rookie-titel.

Hoog niveau!

Het niveau is hoog in deze Duitse Porsche cup, zelfs vergelijkbaar met de overkoepelende Porsche Mobil1 Supercup, die wordt verreden op alle beroemde circuits in Europa. Bovendien betekende afgelopen weekend het afscheid van Larry ten Voorde als actief coureur, hij gaat zich met zijn nieuw opgerichte Driver Academy in de toekomst wijden aan het begeleiden van jong talent. En dat is precies de reden dat Vierenzestig.nl aandacht besteed aan deze seizoensfinale van de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland. Normaliter beperken we ons tot de Porsche Mobil1 Supercup en de Porsche Carrera Cup Benelux, vanwege hun Nederlandse deelnemers. Met ongeveer twaalf Carrera Cups verdeeld over onze aardbol, is het nou eenmaal ondoenlijk om de verslaggeving te doen van iedere serie. Maar een uitzondering maken voor een belangrijke seizoensfinale met een hoog Nederlands gehalte, dat hoort erbij!      

Zaterdag 19 oktober 2024:

De zaterdag op Hockenheim zag een verrassende racewinnaar van de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland over de finish komen: Huub van Eijndhoven! Hij was daarmee de negende verschillende winnaar in de 15e race van het seizoen, waarmee hij een nieuw record vestigde in de 35-jarige geschiedenis van de Duitse versie van de monomerkencup, verreden met de Porsche 911 GT3 Cup.

Rijdend voor het Uniserver by Team GP Elite-team, behaalde de Nederlander een overtuigende overwinning van start tot finish. De Britse coureur Harry King van Team Allied-Racing hield zijn titelkansen intact met een tweede plaats. Kampioenschapsleider Larry ten Voorde, die rijdt voor Proton Huber Competition, eindigde als zesde. Dat betekende dat voor de laatste race van zondag, de voorsprong van Ten Voorde op King teruggebracht was tot 25 punten.

‟Aangezien de baan opdroogde, veranderden de gripomstandigheden met elke ronde – en ik was altijd de eerste om het nieuwe rempunt in elke bocht uit te proberen,” zei Huub van Eijndhoven lachend, terwijl hij de uitdagende omstandigheden uitlegde. De Nederlander startte vanaf pole position en controleerde de wedstrijd vol zelfvertrouwen, een race die vol zat met pittige inhaalmanoeuvres.

Larry ten Voorde

Larry ten Voorde lag aanvankelijk op de tweede plaats. De leider in het kampioenschap moest echter al snel Harry King en zijn landgenoot Robert de Haan van Team75 Bernhard laten passeren. Een ronde later schatte Ten Voorde zijn rempunt voor de haarspeldbocht verkeerd in – een kans die de Britse coureur James Kellett van ID Racing en de Nederlander Flynt Schuring (Team Proton Huber Competition) niet lieten liggen: ze haalden Ten Voorde in, die uiteindelijk als zesde over de finish kwam.

Ondanks het verkleinde puntenverschil in het kampioenschap bleef Harry King de underdog in de titelstrijd: zelfs als hij de 16e race van het seizoen op zondag zou winnen, zou één punt genoeg zijn voor Ten Voorde om de titel te winnen. ‟Ik ben vandaag verder naar voren geëindigd dan ik had verwacht vanaf de achtste startpositie. Misschien lukt dat zondag ook. Ik blijf in ieder geval vechten tot de laatste ronde,” zei Harry King, vooruitkijkend naar de race van zondag, waarvoor hij zich voor de derde snelste startpositie kwalificeerde.

Robert de Haan vierde op zaterdag de overwinning in de rookieklasse en pakte daarvoor de derde plaats in het algemeen klassement. De 18-jarige Nederlander behaalde deze indrukwekkende finishplaats bovendien vertrekkend vanaf de 23e startpositie. De Haan werd op het podium vergezeld door Flynt Schuring van het team Proton Huber Competition, die als tweede eindigde tussen de Carrera Cup-rookies. De derde plaats ging naar de Nederlander Senna van Soelen van Target Competition. Met die prestatie nam De Haan de leiding in het Rookieklassement over van Kas Haverkort (Uniserver van Team GP Elite), die niet aan de finish kwam. De titel in dit klassement zou zondag worden beslist in de race tussen het Nederlandse trio De Haan, Schuring en Haverkort. Spanning was dus gegarandeerd!

Kas Haverkort

De overwinning in het ProAm-klassement ging naar Sören Spreng. ‟De omstandigheden op de baan waren echt moeilijk. Sommige stukken waren bij de start nog nat, maar tegen het einde van de race was de baan bijna helemaal droog. Ik kon uit de problemen blijven, dat was cruciaal”, aldus de zakenman uit Duitsland, die rijdt voor GP Elite. De tweede plaats in de ProAm ging naar Michael Essmann en de derde naar zijn CarTech Motorsport-teamgenoot Kai Pfister. Spreng vergrootte zo zijn voorsprong in het klassement, waarbij alleen Michael Essmann hem nog van de titel kon weerhouden.

Uitslag race 15-2024, Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland, Hockenheim (D):

  1. Huub van Eijndhoven (NL/Uniserver by Team GP Elite), 16 ronden
  2. Harry King (UK/Allied-Racing), +0,847 seconden
  3. Robert de Haan (NL/Team75 Bernhard), +2,820 seconden
  4. James Kellett (UK, ID Racing), +6,388 seconden
  5. Flynt Schuring (NL /Team Proton Huber Competition), +7,014 seconden
  6. Larry ten Voorde (NL/Proton Huber Competition), +8,786 seconden

Algemeen klassement Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland 2024 (na 15 van 16 races):

  1. Larry ten Voorde (NL, Proton Huber Competition), 268 punten
  2. Harry King (UK, Allied-Racing), 243 punten
  3. Theo Oeverhaus (D, Bonk Motorsport), 171 punten

Zondag 20 oktober 2024:

Velen begonnen opgewonden en met veel adrenaline in hun lichaam aan de laatste zondag van de Porsche Carrera Cup Deutschland. Er stond veel op het spel en het kon nog alle kanten opgaan. Het werd een turbulente seizoensfinale op de Hockenheimring, waarin de kampioenstitels werden beslist. Larry ten Voorde kon blij en tevreden naar huis, hij werd voor de vierde keer tot kampioen werd gekroond. De overall trofee in het Rookieklassement ging onverwacht naar Flynt Schuring, ook een Nederlander. De Duitse coureur Sören Spreng zegevierde in het ProAm-klassement. Het Beierse team Proton Huber Competition verzekerde zich van de teamtitel.

De laatste van de 16 races in het seizoen 2024 was spannend tot de laatste ronde. De Britse Allied-Racing-coureur Harry King leidde het veld bijna de hele raceafstand – totdat rivaal Robert de Haan een inhaalactie uitvoerde. De twee auto’s raakten elkaar daarbij. King viel terug naar de negende plaats, terwijl zijn Nederlandse rivaal De Haan van Team75 Bernhard uiteindelijk achttiende werd.

Ariel Levi pakte de leiding voor de laatste paar meter, komend van de derde plaats. Hij was vanaf poleposition begonnen, maar werd na een paar bochten ingehaald door King en De Haan. Zijn eerste overwinning in de Carrera Cup kwam dan ook als een volslagen verrassing voor de 24-jarige coureur uit Tel Aviv. ‟Wat een gekke race! De eerste ronde was teleurstellend voor mij, maar dat verdween allemaal met die laatste ronde,” vatte hij samen.

Ariel Levi werd op het podium vergezeld door Theo Oeverhaus van Team Bonk Motorsport uit Duitsland op de tweede plaats en de Nederlandse coureur Huub van Eijndhoven van ‘Uniserver by Team GP Elite’ op de derde plaats. De zaterdag ervoor won Van Eijndhoven nog de race, op zondag stond hij opnieuw op het podium. De trofeeën werden uitgereikt door Thomas Laudenbach, Vice President Porsche Motorsport, en Porsche Brand Ambassador Jörg Bergmeister, kampioen van de Carrera Cup Deutschland in het seizoen 2000.

De mislukte manoeuvre een paar bochten voor de zwart-wit geblokte vlag kostte Robert de Haan niet alleen de tweede plaats overall, maar ook de Rookie-titel. De vierde plaats en de overwinning in de Carrera Cup-rookiegroep gingen vervolgens naar Flynt Schuring. Met dit succes passeerde de 18-jarige Nederlander de vorige leider in het Rookie-kampioenschap, Robert de Haan. ‟Eerlijk gezegd had ik de titel al afgeschreven,” gaf Schuring eerlijk toe na afloop. Hij rijdt voor Team Proton Huber Competition en is teamcollega van Larry ten Voorde. ‟Om dan toch bovenaan te eindigen, is ronduit geweldig!”

Achter Schuring eindigde de Duitse coureur Alexander Tauscher als vijfde en Larry ten Voorde als zesde. Voor Larry ten Voorde betekende dit resultaat het succesvol verdedigen van zijn titel en tegelijkertijd het afscheid nemen van de Porsche-merkencupwereld. De 28-jarige Nederlander – viervoudig kampioen in de Duitse Carrera Cup, drievoudig overall winnaar van de internationale Porsche Mobil 1 Supercup en titelwinnaar in 2023 in de Porsche Carrera Cup Italia – wil zich in de toekomst richten op zijn eigen Driver Academy. ‟Ik heb een fantastische tijd gehad in de Carrera Cup Deutschland en vele mooie successen behaald,” vatte de 33-voudig racewinnaar samen.

Terwijl Michael Essmann van het CarTech Motorsport-team de ProAm-klasse won bij de seizoensfinale, ging de titel in deze klasse naar Sören Spreng, die als tweede eindigde in Hockenheim.

‟Ik had niet verwacht dat het aan het einde van het seizoen weer zo spannend zou worden,” gaf de inmiddels drievoudig ProAm-kampioen uit Duitsland toe, die in totaal negen klasseoverwinningen behaalde voor Team GP Elite in het seizoen 2024.

Het nieuwgevormde Proton Huber Competition-team behaalde na zijn debuutseizoen de algehele overwinning in het teamklassement met een drievoudig succes. ‟Ons plan was om een bod te doen op de titels voor coureurs, rookies en teams. Het feit dat we als kampioen uit de bus kwamen in alle drie de klassementen met zo’n sterke concurrentie, is overweldigend!” zei een verheugde teambaas Christoph Huber.

‟Deze race was tot de laatste meter spannend en een waardige afsluiting van het Carrera Cup-seizoen van 2024. Ik wil de kampioenen feliciteren, met name Larry ten Voorde met zijn vierde titel. Ik wil ook alle teams bedanken die de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland dit jaar weer tot een succes hebben gemaakt. Ik kijk nu al uit naar 2025″, aldus Thomas Laudenbach, Vice President Porsche Motorsport.

Thomas Laudenbach, hoofd Porsche Motorsport,
Thomas Laudenbach, hoofd Porsche Motorsport,

Maar voorlopig genieten we in 2024 nog even na van de twee Nederlandse kampioenschappen behaald door Larry ten Voorde (overall) en Flynt Schuring (Rookie klasse)!

Uitslag race 16-2024, Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland, Hockenheim (D):

  1. Ariel Levi (IL/Uniserver door Team GP Elite), 15 ronden
  2. Theo Oeverhaus (D/Bonk Motorsport), +0,462 seconden
  3. Huub van Eijndhoven (NL/Uniserver door Team GP Elite), +1,102 seconden
  4. Flynt Schuring (NL/Team Proton Huber Competition), +1,781 seconden
  5. Alexander Tauscher (D/Proton Huber Competitie), +2,105 seconden
  6. Larry ten Voorde (NL/Proton Huber Competitie), +3,933 seconden

 

Eindstand Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland 2024 (na 16 races):

  1. Larry ten Voorde (NL, Proton Huber Competitie), 278 punten
  2. Harry King (UK, Allied-Racing), 250 punten
  3. Theo Oeverhaus (D, Bonk). Motorsport), 191 punten

 

Kampioen Rookies: Flynt Schuring (NL), Team Proton Huber Competition

Kampioen ProAm: Sören Spreng (D, Team GP Elite)

Kampioen Teams: Proton Huber Competition (D)

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner
Dia1
Creventic logo black

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.