Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De beroemdste Porsche uit de recente vaderlandse autosportgeschiedenis staat te koop: de RS Spyder van Van Merksteijn Motorsport. Met dit prototype schreven Peter Van Merksteijn, Jos Verstappen en Jeroen Bleekemolen in 2008 de 24 Uur van Le Mans (LMP2) op hun naam.

ELMS

Eind 2007 ontving Van Merksteijn Motorsport als eerste Europese team een RS Spyder chassis (nummer #9R6 708). De doelstelling van het team was om binnen twee jaar de befaamde Franse 24 uursrace te winnen met deze 3,4 liter achtcilinder racewagen, die op dat moment zijn sporen al had verdiend in de American Le Mans Series.

Ter voorbereiding op de race in Le Mans werd twee maal getest met de Porsche RS Spyder (in Guadix en Le Castellet). Ook nam het team deel aan de European Le Mans Series. De eerste wedstrijd vond plaats op het circuit van Barcelona. Prompt werd de overwinning behaald in de LMP2 klasse. Tijdens de volgende race in Monza moest het team genoegen nemen met een 2e plaats, terwijl zowel in de derde (Spa-Francorchamps), vierde (Nürburgring) als vijfde race (Silverstone) een overwinning werd genoteerd door het geheel Nederlandse team.

Jos Verstappen was al vroeg in het seizoen zeker van het LMP2 rijderskampioenschap, terwijl Van Merksteijn Motorsport de LMP2 titel voor teams pakte. Bovendien reed de Porsche RS Spyder van Van Merksteijn Motorsport tijdens elke race zowel de snelste raceronde en werd de pole position gepakt.

Le Mans

De 24 uur van Le Mans was echter het hoofddoel van het Porsche RS Spyder project van Van Merksteijn Motorsport. Met als rijders Peter van Merksteijn, Jos Verstappen en Jeroen Bleekemolen stond het debuterende team in juni aan de start van de beroemdste race op het circuit Le Sartre. In de test voorafgaand aan de wedstrijd was de Porsche RS Spyder van Van Merksteijn Motorsport al de snelste LMP2 auto in het veld.

Tijdens de kwalificatie reed Jos Verstappen opnieuw de snelste tijd in de LMP2 klasse, wat goed was voor een 14e plaats op de startgrid. Jeroen Bleekemolen nam de start voor zijn rekening en was aan het begin van de race in gevecht met de Porsche van Team Essex. Nadat Jos Verstappen in de late avond het stuur van de auto opnieuw overnam en maar liefst 4 stints reed bouwde Van Merksteijn Motorsport een grote voorsprong op. Team eigenaar Peter van Merksteijn had de eer om de auto over de finish te rijden en de zege voor zijn team op te eisen met een voorsprong van 7 ronden op nummer 2 in LMP2, Team Essex.

Met deze overwinning is het de eerste keer dat een Nederlands team de overwinning wist te pakken in Le Mans en de eerste overwinning voor een Porsche prototype sinds de winst in 1998 met de Porsche 911 GT1.

Canepa

De Spyder keerde in 2009 terug naar Le Mans, maar inmiddels onder de vlag van het Japanse Team Goh. Tot een uur voor het eind van de race leek een tweede eindklassering hun deel, maar olie op de baan betekende een glijpartij en ‘einde oefening’.

In 2011 werd de in Porsche kringen .

” href=”https://vierenzestig.nl/11089/bruce-canepa-autogek-en-porsche-freak/”>bekende Amerikaan Bruce Canepa de volgende coureur van deze RS Spyder. Hij had gehoord dat de auto te koop stond en wist ‘m te bemachtigen, vlak voordat in 2011 Rennsport Reunion IV plaatsvond op Mazda Raceway Laguna Seca. De auto verscheen pas een week voor de race in Californië, waar enkele lange nachten volgden om de auto weer in racestaat te brengen en de originele Van Merksteijn kleurstelling terug te brengen op de auto. Canepa slaagde in zijn missie en wist de auto in full Le Mans spec naar de 3e plek te sturen tijdens de race.

Voor zover bekend is de RS Spyder sinds Rennsport Reunion IV niet meer in actie gekomen. Nu is het Bruce Canepa die de auto verkoopt voor een onbekend bedrag.

(Bron, foto en meer informatie: Canepa Collection)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Advertenties
Luxury-ins
EQ Performance
WK Automotive

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.