Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Longhoods Finetuners richt zich op het finetunen van Porsches. Van kleine verbeteringen tot het volledig naar eigen smaak opbouwen van een auto – alles wat het rijden in een Porsche nog leuker kan maken past bij het bedrijf. Maar Longhoods is eerst en vooral een uit de hand gelopen hobby. Wij gingen een middag met de eigenaren op pad om het bedrijf beter te leren kennen.

Ronald de Boer, Bert Wardenburg en Bert Derksen zijn alledrie ondernemer en gezamenlijk eigenaar van het Porsche-bedrijf uit het Groningse Kolham. Ze namen een half jaar geleden een monteur in de arm om aan hun groeiende privécollecties te sleutelen. Ondernemingsgezind als ze zijn, besloten ze een bescheiden onderneming op te zetten zodat de monteur ook aan klantprojecten kon werken. Twee vliegen in één klap. Maar dat de balans wat ver zou doorslaan hadden de mannen niet helemaal voorzien. Maar als ze iets doen, doen ze het goed, en dat geldt ook voor Longhoods.

Inmiddels weten klanten uit het hele land hun weg naar Kolham te vinden, loopt er reeds een tweede monteur rond en komt het werken aan de privécollectie meer dan eens in het gedrang. Dat mag de pret echter niet drukken, want de mannen genieten iedere dag van hun prachtige bedrijf en de auto’s. Dat blijkt ook wanneer we ze uitnodigen om hun favoriete auto van dat moment mee te nemen naar onze ontmoeting. Ze komen met drie verschillende auto’s aanrijden, die toch op een vreemde manier bij elkaar passen. En dat zou je vooraf niet denken van een RUF, een vroege 911 outlaw en een 997 Turbo.

longhoods-repo-6684 longhoods-repo-6685-2 longhoods-repo-6681 longhoods-repo-6533

RUF

De rode RUF behoort toe aan Derksen. Hoewel hij zelf stelt dat de auto volstrekt willekeurig uit zijn collectie is gekozen om mee te nemen voor de kennismaking, is dit model typerend voor zijn verzameling. De meeste van zijn auto’s hebben wat speciaals zonder meteen hardcore te zijn, alhoewel zijn pas net geprepareerde 964 RS 3.8 anders doet vermoeden. Derksen is in het dagelijks leven mede-eigenaar van een bureau voor financieel interim-management, maar brengt zijn vrije tijd veelal door bij Longhoods of op het circuit. Hij leerde Ronald de Boer een jaar of tien geleden kennen en deelt een belangrijke passie met hem: hard gaan en de liefde voor het merk Porsche. Ronald de Boer raakte al vroeg besmet met het Porsche-virus, maar was van meet af aan bestemd voor het hardere werk.

De vroege 911 outlaw is eigendom van de man die in het dagelijks leven directeur-eigenaar is van een bedrijf dat is gespecialiseerd in veiligheidsvoorzieningen voor de scheepvaart. De auto die hij heeft meegenomen weegt amper 800 kg en beschikt over ruim 200 pk en een dogleg-bak. De topsnelheid van de auto ligt niet ver voorbij de 150 km/h, maar de manier waarop de auto die topsnelheid bereikt is bijna extreem te noemen. Zo zijn veel van De Boer’s auto’s extreem te noemen. Extreem in gewichtsbesparing, vermogen of wegligging. Wat De Boer van de andere mannen onderscheidt is het feit dat hij zelf ook graag sleutelt aan zijn auto’s. Hij weet veel van de techniek af en weet goed wat hij eruit kan halen.

Bert Wardenburg is de man die het trio compleet maakt. Hij is in het dagelijks leven directeur-eigenaar van een bedrijf dat doet in beveiligings- en telecomoplossingen. Hij combineert dat met zijn liefhebberij voor auto’s. Bij hem sluimert de interesse voor Porsche al heel lang, maar daar geeft hij pas uiting aan sinds hij De Boer en Derksen leerde kennen. In korte tijd wist hij een leuke collectie Porsches op te bouwen. Hij kan vooral genieten van het rijden en de vormgeving van de 911. Daar past de 997 Turbo waar hij zich dagelijks in verplaatst uitstekend bij. Maar hij werkt ook hard aan een replica van de 911 SC RS, die straks de Longhoods-collectie moet gaan aanvullen.

longhoods-repo-6667 longhoods-repo-6625 longhoods-repo-6549 longhoods-repo-6547

Custom shop

De mannen trekken al geruime tijd met z’n drieën op en zijn ook regelmatig op het circuit te vinden met hun auto’s. Met het groeien van hun collectie stegen de onderhoudskosten echter ook en dat leidde nog niet zo lang geleden tot het punt waarop ze besloten eens te verkennen welke mogelijkheden er waren om de kosten acceptabel te houden. Het idee om gezamenlijk een monteur in de arm te nemen werd geopperd en algauw begon dat idee zijn eigen leven te leiden. De mannen besloten Longhoods op te richten en spaarden kosten noch moeite om een solide basis neer te zetten. Amper een paar maanden later staat er langs de Plesmanlaan op Bedrijvenpark Rengers in Kolham een pand dat volledig is ingericht als garagebedrijf, met al het benodigde materieel om aan de wensen van hun klanten tegemoet te komen.

Wanneer je de weg op het bedrijventerrein langsrijdt is het pand van Longhoods niet meteen herkenbaar. Maar zodra je langs de rechterkant van het pand kant rijdt, springt het knaloranje bord aan het hek meteen in het oog. Mocht je dan nog twijfelen waarmee je te maken hebt, dan nemen de Porsches die buiten staan alle twijfel weg. De enorme houten picknicktafel en de Sparco-bureaustoelen die bij mooi weer buiten staan geeft al aan dat sfeer een belangrijke rol speelt. Het doet in eerste oogopslag nog het meest denken aan de custom shops die we kennen van tv.

Niet alleen de uitstraling is in orde. Om te zorgen dat er ook nog eens vakwerk geleverd kan worden werd niet zomaar een monteur aangetrokken. De mannen wist Alexander Groothuizen – de voormalig hoofdmonteur van Porsche Centrum Groningen – enthousiast te krijgen om voor hen te komen werken. Tenzij je een afspraak hebt met een van de andere mannen, is de kans dus ook groot dat Alexander je ontvangt. Kijk niet raar op als er nog wat smeer aan zijn handen kleeft, want Alexander is wat je noemt een vakidioot. Geef hem een mooie Porsche en goed gereedschap en hij is helemaal in zijn element. Als hij niet onder de motorkap hangt, adviseert hij je met plezier over onderhoud of aanpassingen aan je Porsche. Zijn jarenlange ervaring bij een officiële dealer maken bovendien dat hij bij uitstek geschikt is om een aankoopkeuring voor je te verrichten. Inmiddels wordt Alexander bijna fulltime ondersteund door Eric Brinkman, eerder werkzaam voor racewagenbouwer Zilhouette.

longhoods-repo-6645 longhoods-repo-6637 longhoods-repo-6630longhoods-repo-6582

Geen Porsche-specialist

In de hallen achter de drie enorme overheaddeuren aan de zijkant van het pand is een ware snoepwinkel te vinden. Achter deur nummer één is een bescheiden showroom ingericht, waar afwisselend pronkstukken uit de collectie worden getoond. Van daaruit kun je binnendoor naar de tweede hal, waar een aantal professionele werkplekken is ingericht om aan de auto’s te kunnen werken. In de achterste hal staan nog meer auto’s uit de eigen collectie en nieuw verworven auto’s die klaar zijn om verder aangepakt te worden. Tel daarbij op dat er regelmatig klantauto’s staan en de mannen het liefst zelf ook in één van hun Porsches naar Kolham toeren en je weet dat er genoeg is om je ogen uit te kijken.

De Boer, Derksen en Wardenburg weigeren pertinent zichzelf en hun bedrijf als Porschespecialist te zien. Ze zijn Porsche-liefhebbers en hebben samen met Groothuizen de kennis en kunde in huis om anderen te helpen meer uit zijn of haar Porsche te halen. Maar boven al worden ze enthousiast van Porsches en het delen van hun enthousiasme met andere liefhebbers. Daar houdt de vergelijking tussen de eigenaren ook meteen op. Hoewel ze het bijzonder goed met elkaar kunnen vinden loopt hun smaak sterk uiteen. De passie voor het merk is hetzelfde, de passie voor de beleving ook, maar ieder geeft daar op zijn eigen manier uiting aan.

Longhoods is inmiddels een maand of acht in bedrijf en men staat zeker niet stil. Er wordt druk gewerkt aan nieuwe eigen projecten, maar ook aan auto’s die eventueel in de verkoop gaan. Maar die moeten dan wel passen bij de manier waarop de mannen van Longhoods naar auto’s kijken. En dat betekent dat de tijd wordt genomen om voldoende potentie uit de auto’s te halen. En dat is ook precies wat het bedrijf voor de mannen bijzonder maakt. Ze kunnen er hun ei in kwijt en hoeven het voor de omloopsnelheid niet te doen. Of dat laatste helemaal strookt met het feit dat de mannen het perfecte recept lijken te hebben gevonden om groot te worden in de Porsche-wereld valt nog te bezien. Feit is dat er een nieuwe naam in de Porsche-scene is opgedoken waar we vermoedelijk nog veel van gaan horen.

longhoods-repo-6606 longhoods-repo-6601  longhoods-repo-6589-2  longhoods-repo-6576

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Advertenties
Luxury-ins
EQ Performance
WK Automotive

Eén reactie

  1. Via mijn bedrijf en dankzij Eric Brinkman, kennis mogen maken met Longhoods.
    Zeldzaam mooi bedrijf om te zien en heb er dan ook alle vertrouwen in.

    Suc6 Eigenaren èn medewerkers

    Èn moet het glanzen, Total car cleaning

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.