Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vorige week werd bekend dat Porsche AG in 2016 opnieuw alle verkooprecords heeft gebroken. Niet minder dan 237.778 nieuwe Porsches werden vorig jaar afgeleverd, zes procent meer dan het jaar daarvoor. Vooral de Macan, de compacte SUV van Porsche, deed een stevige duit in het zakje met 95.642 verkochte exemplaren.

Inmiddels zijn ook de verkoopcijfers voor Nederland bekend. Het was een keurig jaar voor Pon Porsche Import met een totaal van 1.162 verkochte auto’s (Bovag/RAI Vereniging). Dat is een stijging van bijna 14% ten opzichte van 2014. Welbewust vergelijken wij de cijfers van het afgelopen jaar niet met het jaar daarvoor, aangezien 2015 dankzij de bizarre fiscale wetgeving rondom hybride modellen een enorme verkooppiek (2.174 stuks) opleverde voor de Nederlandse Porsche importeur die geheel en al was toe te schrijven aan de Cayenne S E-Hybrid.

Best verkopende Porsche

Inmiddels ziet het fiscale landschap er nadrukkelijk anders uit, en dat laten de verkoopcijfers ook duidelijk zien. Was de Cayenne in 2015 nog goed voor 1.304 verkochte exemplaren, in 2016 kwam het totaal weer uit op een meer regulier aantal van 224 stuks. De Macan was met 413 verkochte exemplaren de best verkopende Porsche van ons land.

Wat ons buitengewoon gelukkig stemt, is dat juist de echte sportwagens van het Duitse merk het goed delen in ons land. Dankzij de facelift noteerde de Porsche 911 een verkoopplus van ruim 40% (387 stuks) ten opzichte van 2015 en ook de 718 Boxster (67 stuks, + 20%) en 718 Cayman (37 stuks, + 42%) kenden een uitstekend jaar.

Zwaar jaar Panamera

Eigenlijk had alleen de Panamera het zwaar in 2016. De sedan was over het gehele vorig jaar slechts goed voor 34 verkochte exemplaren, ongeveer een kwart van het verkooptotaal een jaar eerder. De onlangs geïntroduceerde tweede generatie van de Panamera zal dit jaar ongetwijfeld een ander beeld tonen.

Jasper Verweij van VWE lijkt dit laatste te bevestigen. In de eerste 9 dagen van het jaar had Porsche in Nederland al 218 nieuwe auto’s op kenteken gezet, waaronder precies 60 Panameras. Met 71 kentekens voor nieuwe Macans lijkt de compacte SUV ook in 2017 de ranglijstjes te gaan aanvoeren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Advertenties
Luxury-ins
EQ Performance
WK Automotive

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.