FIA WEC: Porsche pakt beide kampioenstitels!

Porsche heeft tijdens de achtste ronde van het FIA World Endurance Championship 2017 de wereldtitel gepakt bij zowel de coureurs als constructeurs. Tijdens de 6 Uur van Shanghai, de voorlaatste wedstrijd voor het Porsche LMP Team en de Porsche 919 Hybrids, eindigde het trio Earl Bamber (NZ), Timo Bernhard (Dui) en Brendon Hartley (NZ) op de tweede plek, terwijl een derde plek of hoger al voldoende was om het kampioenschap uit handen van Toyota en hun coureurs te houden.

Vooraf was het doel voor het raceweekend helder: “Na drie opeenvolgende Le Mans overwinningen willen we na 2015 en 2016 ook voor de derde keer beide wereldkampioenschapstitels behalen. Dat zou de kroon zijn op ons LMP1-programma en dat is waar we naar streven”, zo sprak Fritz Enzinger, Vice President LMP1 van Porsche.

Probleem

Aanvankelijk leek het raceweekend een uphill battle te worden voor Porsche. Niet het kampioenschap leidende trio Bamber/Bernhard/Hartley kwalificeerden zich op de eerste startrij – zij kwamen dankzij een lekke band niet verder dan de vierde startpositie – maar Neel Jani (CH), André Lotterer (Dui) en Nick Tandy (GB).

Ook de race verliep aanvankelijk weinig voorspoedig voor het team uit Duitsland. Al in de eerste ronden van de race op het Shanghai International Circuit moest de als tweede gestarte Tandy binnenkomen met een probleem aan één van de sensoren van de Porsche 919 Hybrid met startnummer 1. Daarmee ging ook direct het zicht op de eindzege verloren. Het drietal eindigde naar zes uur racen als derde.

Heel thuisbrengen

Het wegvallen van Porsche #1 betekende daarentegen ook dat de druk van de ketel was voor Porsche #2. De auto héél thuisbrengen was het devies. Bamber, Bernhard en Hartley deden precies dat. Op het 5,45 kilometer lange Chinese Grand Prix circuit reed het trio geruime tijd op de derde plek, maar een late lekke band voor de Toyota #7 deed Porsche de tweede plek cadeau – voldoende voor de wereldtitel bij de coureurs. Het dubbele podium voor het Porsche LMP1 Team verzekerde de Duitsers ook van de wereldtitel bij de constructeurs.

Voor Bernhard en Hartley markeert deze titel alweer hun tweede wereldkampioenschap. Met twaalf raceoverwinningen achter hun naam gaan de heren de geschiedenisboeken in als de meest succesvolle langeafstandscoureurs in het WEC-tijdperk. Hun eerste wereldkampioenschapstitel in 2015 behaalden zij samen met ex-Formule 1 coureur Mark Webber (Aus).

Advertenties
Luxury-ins
EQ Performance

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.