Een racepak van de overleden Amerikaanse acteur Steve McQueen bracht onlangs 336.000 dollar op. Het pak werd 46 jaar geleden gewonnen door een tiener in een prijsvraag van een Duits blad.
Bromfiets
Het Duitse blad Bravo hield begin jaren zeventig een winactie rondom de release van de film Le Mans (1971). Een Duitse tiener deed mee in de hoop dat hij een splinternieuwe Porsche 914 zou winnen. Helaas werd hij tweede en kreeg een afgedragen overall, ondergoed en racehelm van de hoofdrolspeler opgestuurd. De jongeman was teleurgesteld. Hij gooide het pak in een la en besloot de helm dagelijks te gebruiken op zijn bromfiets.
RM Sotheby’s
Op een bepaald moment kwam hij tot bezinning en legde de helm bij de overige spullen. Inmiddels is hij overleden, maar zijn weduwe zal zeker niet teleurgesteld zijn geweest toen ze de verwachte opbrengst van dit pak hoorde. Veilinghuis RM Sotheby’s dacht dat het tussen de 400.000 en 500.000 dollar (341.000 – 426.000 euro) op zou kunnen leveren. Dat is een veelvoud van een Porsche 914 uit de jaren zeventig, die vandaag de dag rond de 20.000 euro opbrengt.
Michael Delaney
Steve McQueen speelt in Le Mans het personage Michael Delaney, een fictieve coureur en deelnemer aan de 24 uur van Le Mans. In de film draagt hij deze iconische Gulf-raceoverall en Bell-helm. Het pak heeft volgens veilinghuis RM Sotheby’s de bekende lichtzwarte vlekken op delen van de broek, veroorzaakt door het zitten in een racewagen. Op de helm zijn wat oranje verfresten te vinden. Met een uiteindelijke opbrengt van 336.000 dollar haalde het kledingsetje de verwachte opbrengst niet, maar het blijft toch een absurd bedrag voor een kledingstuk met een fictieve naam erop.
Porsche 911S
Dat de verwachte opbrengst hoger was, komt doordat de spulletjes van wijlen McQueen al tijden goed zijn voor recordbedragen. De Porsche 911S waarin hij reed in de openingsscène van Le Mans bracht in 2011 maar liefst 1,375 miljoen dollar op en een andere race-overall uit de film werd in dat jaar geveild voor 984.000 dollar. Dat pak werd kort na de filmopnames gedoneerd aan de Britse krant The Observer, die ‘m ook weggaf, ditmaal in een prijsvraag aan een jongetje van twaalf.