Waarom WhatsApp-oprichter Jan Koum écht stopte bij Facebook

Whatsapp-oprichter Jan Koum (tweede van links op de foto) is gestopt bij Facebook. Niet omdat hij klaar is met de manier waarop Facebook omgaat met de privacy van zijn gebruikers, maar omdat hij zich meer wil gaan bezighouden met het verzamelen van zeldzame Porsches.

Jan Koum is goed voor 6,8 miljard dollar. Oftewel 6800 miljoen dollar. Een bedrag dat een normaal mens doet duizelen. Het goede nieuws is dat Jan gek is op Porsches en dat hij dus niet bang is om – zoals de Amerikanen zeggen – ‘to put his money where his mouth is’. Althans: zolang er maar geen schuifdak in zit. Jan Koum betaalt graag om zijn collectie, die nu bestaat uit zo’n 80-90 klassieke Porsches, te perfectioneren.

WhatsApp

Jan Koum is niet altijd rijk geweest. Sterker nog: hij werd geboren in Oekraïne op het platteland nabij Kiev, in een eenvoudig huis zonder warm water. Hij vluchtte als 16-jarige jongen met zijn moeder naar Californië in de Verenigde Staten vanwege politieke onrust en antisemitisme in zijn thuisland. Koum dweilde de vloer van een supermarkt terwijl zijn moeder op andermans kinderen paste. Zijn vader bleef achter in Oekraïne en stierf in 1997. Toen zijn moeder kanker kreeg, leefden ze van voedselbonnen, die ze ophaalden bij een pand om de hoek van het huidige WhatsApp-kantoor, zo meldt Wired.

iPhone

Op zijn 18e leerde Koum zichzelf programmeren door studieboeken te kopen bij de kringloopwinkel, en ze daarna weer te verkopen via dezelfde winkel, zo valt te lezen in Forbes. Hij kreeg een baan bij Ernst & Young en later bij zoekmachine Yahoo! Zijn studie op de San Jose State University maakte hij nooit af. In januari 2009 kocht de dwalende Koum een iPhone en realiseerde zich dat de App Store een compleet nieuwe industrie zou ontketenen. Hier wilde hij wel een graantje van meepikken en hij bedacht een app. Op een pizza-en-filmavond met Russische vrienden sprak hij uren over zijn idee: statusupdates naast namen in het telefoonboek.

19 miljard

Voortvarend als hij was, registreerde Koum de naam WhatsApp al voordat hij überhaubt begonnen was met bouwen. Hij vond de naam wel leuk klinken omdat het klinkt als ‘whats’s up’ (hoe gaat het). De maanden daarna bouwde hij de App, die vaak crashte en ook niet bepaald aansloeg. Slechts een handvol Russische vrienden had de App geïnstalleerd. Op een gegeven moment bouwde Koum zijn App om tot een persoonlijke berichtendienst en in de jaren erna bouwden ze in alle stilte vanuit een krakkemikkig kantoor en zonder zichzelf salaris uit te betalen, aan hun app. De rest is geschiedenis. In februari 2013 had de dienst 200 miljoen gebruikers, vandaag de dag heeft de App meer dan 1 miljard gebruikers en groeit de app met 1 miljoen gebruikers per dag.

Symbool

Vier jaar geleden verkocht Jan Koum WhatsApp aan Facebook voor 19 miljard dollar. Hij moest het bedrag delen met zijn partner, maar had vanaf dat moment meer tijd om zich bezig te houden met de dingen die hij leuk vond. Wat hij vooral leuk vindt? Porsches. Desondanks trad Jan Koum in dienst bij Facebook en zat daar tot voor kort in de raad van bestuur. Maar kennelijk is hij daar nu ook klaar mee.
‘Deze ‘dude’ is waarschijnlijk naar Luftgekuhlt gegaan en besloot vervolgens om zijn baan op te zeggen’, twitterde iemand toen bekend werd dat Koum zou stoppen bij Facebook, daarmee verwijzend naar het evenement voor luchtgekoelde Porsches dat wordt georganiseerd door Prosche-coureur Patrick Long. Koum antwoordde: ‘Niet alleen was ik bij Lufgekuhlt, ook nam ik twee van mijn auto’s mee’. Voor Koum is een Porsche altijd een symbool geweest voor succes.

Super-Singer

Koum heeft naar eigen zeggen veel te danken aan het Duitse sportwagenmerk. Want door zijn verlangen om een 911 te bezitten, ontwikkelde hij de enorme ambitie die uiteindelijk leidde tot de oprichting van berichtendienst WhatsApp. Wat Koum gaat doen met zijn Porsche-collectie is niet duidelijk. Hij zegt dat hij de auto’s heeft verzameld voor zichzelf en niet voor anderen, maar de kans is aanwezig dat er ergens in Amerika een collectie aan het groeien is waarop ze bij het Porsche Museum in Stuttgart alleen maar van kunnen dromen. Koum is ook de financier van de super-Singer waarvan recentelijk de eerste beelden naar buiten kwamen.

Advertenties
Luxury-ins
EQ Performance

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.