Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De Volkswagen Group heeft vandaag een rapport ingediend bij het Kraftbundesamt (KBA) in Duitsland. Onderwerp: een te laag opgegeven brandstofverbruik van de sportwagen Porsche 911.

Het gaat om een hoger daadwerkelijk verbruik van het sportwagenmodel 911 uit de bouwjaren 2016 en 2017, dat door dochteronderneming Porsche wordt gebouwd. De interne code voor dit model is 991. Dit meldt het Duitse opinieblad Der Spiegel op basis van bronnen binnen het bedrijf.

Door zelf aangifte te doen hoopt de Volkswagen-groep de kritische Amerikaanse instanties EPA en CARB mild te stemmen. Waarom de sportwagens meer brandstof verbruiken en daardoor meer koolstofdioxide uitstoten dan vermeld in de typegoedkeuring, is onbekend. Volgens Der Spiegel zeggen bronnen binnen Porsche dat voor de typegoedkeuring van de 911 een verkeerde waarde voor de luchtweerstand is gebruikt.

Feit is dat het hier om een serieuze misstap gaat. Wanneer de auto’s meer dan tien procent verbruiken dan wordt opgegeven, kunnen klanten volgens de Duitse wet hun aankoopbedrag terugvorderen. Het is ook denkbaar dat de belastingautoriteiten extra eisen gaan stellen, omdat door de hogere CO2-uitstoot een hogere motorrijtuigenbelasting betaald moet worden.

Bovendien leggen zowel de VS als de Duitse autoriteiten boetes op voor overtredingen van de autorisatieprocedure. In Duitsland kan dit oplopen tot 5000 euro per auto. Porsche-topman Oliver Blume heeft naar verluidt al gesproken met de Duitse transportminister om de aangifte toe te lichten. Of dit consequenties heeft voor in Nederland verkochte Porsches is niet bekend.

bron: AD.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Advertenties
Luxury-ins
EQ Performance
WK Automotive

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.