Porsche nu officieel verdachte in het dieselschandaal

Justitie in Duitsland verdenkt het automerk Porsche opnieuw van gesjoemel met dieselmotoren. Openbare aanklagers in Stuttgart zijn een officieel onderzoek gestart. Autoriteiten deden in april al een inval bij vestigingen van de sportwagenfabrikant, die onderdeel is van de Volkswagen Groep.

De acties in het voorjaar waren gericht tegen drie medewerkers van Porsche, onder wie een directielid. Zij worden verdacht van bedrog en misleiding. Moederbedrijf Volkswagen was de spil in het grote dieselschandaal dat in 2015 aan het licht kwam. Het Duitse autoconcern bleek uitlaatgasmetingen bij dieselmotoren te hebben gemanipuleerd in officiële tests, met behulp van slimme software. Volkswagen heeft sindsdien al tientallen miljarden euro’s moeten betalen aan schikkingen, boetes en schadevergoedingen als gevolg van het schandaal.

Porsche is al meerdere keren door de autoriteiten onderzocht wegens het dieselschandaal. In het najaar van 2016 zag het merk zich genoodzaakt dieselauto’s van het type Macan van de markt te halen. Een jaar later werd de Cayenne met 3,0 liter dieselmotor verboden door de Duitse verkeersminister.

De verdachtmaking komt voor Porsche en de Volkswagen Groep op een wel heel ongunstig moment. Juist dit jaar hoopt Porsche zijn imago als milieuvriendelijk automerk op te poetsen met de komst van het eerste volledig elektrische model. Tegelijkertijd dreigt president Trump Duitse automerken met importheffingen op de Amerikaanse markt, waar zij een groot marktaandeel hebben. Maar ook in Europa zijn er problemen. Afgelopen vrijdag deed de Britse importeur van Porsche nog veel stof opwaaien door aan te kondigen dat Britse kopers rekening moeten houden met prijsverhogingen van 10 procent, in geval van een harde Brexit.

bron: AD.nl

Advertenties
Luxury-ins
EQ Performance

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.