Eigenaar van neppe 2.7 Carrera RS wil geld zien van verkoper

Een zeldzame Nederlandse Carrera RS 2.7 uit 1973 is inzet van een juridisch geschil ter waarde van €800.000, zo meldt Quote-verslaggever Tom Wouda.

Het is de heilige graal onder Porsche-liefhebbers: de Carrera RS 2.7 uit 1973. Slechts 1580 lichtgewicht Elfjes rolden in Stuttgart van de band met de kenmerkende spoiler achterop, liefkozend Ducktail genoemd. Uit een recente uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland blijkt dat één van de weinige Nederlandse exemplaren inzet is van juridisch getouwtrek.

Uitzendondernemer Klaas Vlaanderen dacht in 2011 voor €225.000 een fraai exemplaar op de kop te tikken bij de Huizense specialist Peter Hofstee. Als hij vervolgens eind 2017 een Porsche dealer onderzoek laat doen naar de echtheid van auto wordt geoordeeld dat het niet om een originele Carrera RS 2.7 gaat. Zo zou er gerommeld zijn met de chassisnummers en zouden er verschillende aanwijzingen zijn die erop wijzen dat het slechts om een goedgelijkend replica exemplaar gaat.

Opvallend is echter dat er na het afkeurende oordeel op verzoek van de koper nog een expert onder de bolide is gaan liggen, en tot de conclusie komt dat het wel om een echte Carrera RS gaat. Sterker nog, volgens de taxateur zou het om een zeldzame Lightweight-versie gaan waarvan slechts 180 exemplaren bestaan. De taxateur plakt een prijskaartje van €800.000 op de 911.

Op basis van dit rapport wendt Vlaanderen zich met gierende banden bij Hofstee en eist hij niet alleen ontbinding van de koopovereenkomst en terugbetaling van de koopprijs, maar ook nog een schadevergoeding wegens gederfde winst van €575.000. Toevallig bij elkaar opgeteld precies de 8 ton die auto waard zou zijn volgens de tweede taxateur.

Om zijn eis kracht bij te zetten laat Vlaanderen ook nog voor ruim 7 ton conservatoir beslag leggen bij Hofstee waarna beide partijen elkaar begin dit jaar bij de rechtbank in Lelystad troffen. Voor de rechter betoogde Vlaanderen dat hij van Hofstee begrepen had dat de bolide compleet origineel was, en dat hij alleen op de hoogte was dat motor niet matching was. Nu er twijfel bestaat over de echtheid van de 911 is hij niet meer gehecht aan zijn bolide.

Hofstee betoogde op zijn beurt dat hij niet op de hoogte was van het gerommel met chassisnummers, en tevens nooit gezegd zou hebben dat het om een puntgaaf exemplaar zou gaan. Daarnaast wist Vlaanderen volgens Hofstee dat de auto op bepaalde punten aangepast was, en had Vlaanderen zelf beter onderzoek moeten doen naar de echtheid en niet pas na bijna 5 jaar aan moeten kloppen dat het om een nagemaakte variant ging.

Uiteindelijk gaat de rechter hierin mee en wijst alle eisen van Vlaanderen van de hand, en gebiedt tevens het conservatoir beslag op te heffen. Omdat Vlaanderen volgens de rechter de Carrera RS 2.7 niet alleen een mooie aanvulling op zijn oprit vond maar ook de bedoeling had de auto een aantal jaar later met winst te verkopen had hij meer onderzoek moeten doen de originaliteit.

Zowel Vlaanderen als Hofstee wilden vooralsnog niet reageren op vragen van Quote.

Advertenties
Luxury-ins
EQ Performance

Eén reactie

  1. Wat ik uit dit stuk niet begrijp is dat de koper terug gaat naar Hostee om de koop te ontbinden, geld terug te krijgen en nog extra geld mee te krijgen??
    Heeft iemand hier meer info over?

    Dat extra geld zou van toepassing zijn als het idd gaat om een lightweight versie. Maar als hij hem als Touring heeft gekocht voor slechts 225.000€ en het blijkt een echte lightweight te zijn heeft hij toch een koopje? Waarom dan laten ontbinden plus extra geld vragen. Of missen we info hier?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.