Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Omringd worden door prachtige groene natuur, heldere riviertjes, watervallen, eindeloze wijngaarden, historische steden, rustige stranden en imposante natuurgebieden. Noord Portugal is primitief pittoresk met steden en dorpen op een plateau van 600 m hoogte of liggend tussen ruige bergen. 

Noord Portugal is zeer de moeite waard en zeker wanneer u de rijkswegen blijft mijden. Gezien de afstand naar Portugal kan het een overweging zijn om de route met een huurauto af te leggen maar dan adviseer ik u om wel een hele sportieve maar niet te brede automobiel te kiezen! Een 964 of 993 is eigenlijk de beste keuze.

We vlogen zelf op Porto en reden direct, met een huurauto met veel te weinig pk’s overigens, naar Barcelos, de geboorteplaats van de Portugese haan. Het is als de Franse Champagne, alleen hier mag de haan gemaakt worden en dat wordt overigens door iedere lokale Portugees met gepaste trots verteld. De bont beschilderde haan van Barcelos is het bekendste souvenir uit Portugal. Een bekende legende koppelt de haan aan de plaats Barcelos in Minho.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om eerst even op adem te komen in Porto, te genieten van uw rit met de yellow-bus, een rondvaart te nemen en onder zeven bruggen varen en te genieten van een overdaad aan sea-food. De Ponte Dom Luís Iis de beroemde boogbrug (1886) en werd ontworpen door Eiffel. De onderste verdieping verbindt de beide rivieroevers, de bovenste de hogere stadsdelen. Aan de overzijde van de stad Porto, worden in Vila Nova de Gaia, de druiven van de portwijngaarden gekoesterd in de talloze wijnkelders. Het vermaarde wijnpakhuis Sandeman wordt nog immer gekenmerkt door een ‘Zorro’ achtige afbeelding.

Via Barcelos, Barcelinhos en Braga naar Samiero in het Parque do nom Jesus. Een historische en zeer bijzondere plek voor uw break met een indrukwekkend uitzicht. U moet nog wel eerst een aantal treden bedwingen of u neemt de kabelbaan om de neoklassieke pelgrimskerk op de westelijke flank van de Monte Espinho te bezoeken. Het gebied wordt gedomineerd door granieten berghellingen met struikgewas. Vanaf hier rijdt u binnendoor naar de oude stad van Guimarães, met haar laatmiddeleeuwse huizen. U kunt nu de burcht en het paleis bezoeken en tegenover de ingang vindt u een aantal gezellige kleine cafe’s om te genieten van uw lokale lunch. 

Nu gaat het meest spannende deel van de route beginnen. Over zeer smalle wegen met zeer indrukwekkende vergezichten rijdt u via Mondim de Basto naar de Fisgas de Ermelo. Terrasgewijs uitgespreid liggen de wijngaarden tegen de steile leisteenhellingen. Een schitterend schouwspel. Het is haast niet voor te stellen dat de barbaarse omstandigheden (verzengende hitte en ijzige kou) in het kloofdal van de Douro (gouden rivier) en haar zijdalen toch de juiste voedingsbodem voor de druiven leveren. Oostwaarts wordt het grijze graniet van de bergen opgefleurd met paarse dophei (juni-sept) en gele brem (juni). De amandelbomen in april geven een sneeuwdek van witte blaadjes. De Fisgas de Ermelo is een fantastisch uitzichtpunt die u via een verharde weg bereikt. U zet vervolgens koers naar Vila Real, niet te verwarren met de Spaanse variant, om naar uw volgende hotel te rijden.

De volgende dag moet uw route eigenlijk beginnen met een bezoek aan ‘de buren’. Tijdens uw bezoek aan Paleis Mateus komt u ogen te kort, dit is echt een must en de rondleiding is meer dan informatief. Uw Porsche past hier uitstekend bij de omgeving.

Via Nogueira rijdt u nu naar Peso da Régua. Blijft u wel goed op de weg letten want de omgeving waar u nu doorheen gaat rijden kan heel makkelijk tot verminderde aandacht leiden. Alle foto’s die u hier neemt zijn daarentegen sowieso geslaagd. Wat een prachtige natuur met kilometers lange panorama’s. Via Lamego, Valdigem, Figueira, Várzea de Abrunhais vervolgd u uw route naar Tondela. U rijdt nu naar een indrukwekkend uitzichtpunt Cabeco da Neve op een van de hoogste plekken van de regio, ook zeer geliefd als afzetpunt bij kite-vliegers. De weg er naar toe is zeer uitdagend en bij tijd en wijlen ook zeer onoverzichtelijk. Maar wat een heerlijke stuurmanswegen. Het zou zo maar kunnen dat de bergtop omringd wordt door een dichte mist maar dat maakt de sfeer alleen maar bijzonderder, zeker met een afwisselende azuurblauwe hemel. Via de 59 en via Santa Maria de Viseu, wederom een bijzondere plek om te stoppen voor uw lunch, reden wij naar onze laatste stop in Oeiras nabij Barcarena.

Het kost overigens geen enkele moeite om een roadtrip samen te stellen die 4 of 5 dagen duurt. Noord Portugal blijft u iedere dag verbazen met haar prachtige natuur en perfect asfalt.

Bezienswaardigheden en tips

De langwerpige, granieten huisjes, soms met een kruis op het dak, lijken wel op graftombes. Het zijn voorraadschuurtjes voor graan en maïs of daar werden ze vroeger in ieder geval voor gebruikt. Ze worden gebouwd op zuiltjes of blokken zodat de inhoud beschermd wordt tegen vocht en ratten. 

Torre dos Clérigos 
De 76 hoge toren in Porto werd gebouwd tussen 1754 en 1763. 

Solar de Mateus 
Een paar kilometer van Vila Real ligt het wereldberoemde Paleis van Mateus. Het 18e-eeuwse barokke buitenverblijf is namelijk afgebeeld op de platte, brede flessen Mateusrosé.

Montesinho en Soajo 

Deze dorpjes in de bergen in het noorden en oosten hebben de kenmerkende lage huisjes die vooral van grijs graniet gebouwd zijn. De stenen worden op elkaar gestapeld zonder voegwerk. De raampjes zijn klein om de hitte en de kou te weren. Boven leeft de mens, onder huist het vee. Een buitentrap verbindt de beide delen. De straatjes zijn een hobbelige keienpaadjes. Past u wel op voor koeienvlaaien. De vrouwen in het zwart knikken u ook heel vriendelijk toe als ‘Bon dia’ zegt

Natuurreservaat Peneda-Gerês

Het 700 km2 grote nationale park van Peneda-Gerês de grens aan Spanje. Woeste natuur en grillige bergketens, weelderige bossen en steile ravijnen wisselen af met traditionele dorpjes, kleinschalige landbouw en groene heuvels. De flora en fauna (waaronder wolven) zijn van grote schoonheid. Dwars door het gebied hebben de Romeinen 2000 jaar geleden een verharde weg aangelegd: de Via Geira. Delen hiervan, inclusief Romeinse zuilen en mijlpalen zijn bewaard gebleven. 

Tip; de app Savedrives is een app die zeer zeker de moeite waard en interessant is om eens te proberen. Niet alleen om uw ritten maar ook om videobeelden vast te leggen tijdens uw rit (dashcam). En het downloaden en uploaden van routes.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Advertenties
Luxury-ins
EQ Performance
WK Automotive

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.