Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Onze eigen Vierenzestig auteur Alexander Snijdewind in de ban van Schotland. Dag 1, de terugkeer naar Schotland

In 2018 ging ik met vier vrienden voor het eerst naar Scotland en na zes dagen rijden waren wij verliefd geworden op het land met de imposante bergen, kabbelende rivieren, Tele-tubbie landschappen, langgerekte meren, sprookjes kastelen en de vriendelijke Schotten. De ervaringen werden gebundeld in een boek en het stond eigenlijk direct vast dat ik ook in 2019 terug moest gaan naar Schotland om nog beter te kunnen begrijpen waardoor ik toch zo enthousiast geworden was. En dit jaar met vijf Porsches en een lokale Bentley convertible.

Dag 0
De overtocht vanuit IJmuiden is sowieso al een belevenis. Lekker eten, goede matrassen in de hutten, stoere verhalen en mooie Porsches zorgen ervoor dat de overtocht naar Newcastle eigenlijk voorbij vliegt.

Dag 1
De route van vandaag brengt ons in zo’n negen uur naar Ullapool, dit is net geen 550 km. Net als afgelopen jaar zorgt de imposante omgeving ervoor dat de afstand niet als ballast wordt ervaren. Wij rijden eventjes over de rijksweg en wanneer wij koers zetten naar Schotland rijden wij door dorpjes en over pittoreske wegen.

De eerste koffiestop is net voor de Schotse grens in Cornhill. De oplettende rijder ziet zelfs bordjes met verwijzingen naar het bloedige Schotse verleden in de berm staan met het opschrift ‘battle-site’. Collingwood Arms is een gezellig hotel met heerlijke koffie en een zeer vriendelijke en attente bediening.

De volgende stop is na zo’n anderhalf uur in Tormaukin. Een uiterst fraai en klein hotel, rechts van de weg gelegen, heeft slechts 11 kamers en als u er geen lange dag van wilt maken zou dit ook een uitstekende plek zijn om te overnachten. Zelf rijden wij door naar Mortons Coffee Lounge in Pitlochry. Een klein dorpje waar het toch altijd wemelt van de toeristen. Het dorpje heeft een grote verscheidenheid aan winkeltjes en er is vanzelfsprekend dus ook geen leegstand. De late lunch smaakt hier altijd goed en de kaart is zeer uitgebreid en van top kwaliteit.
De laatste 60 km van de twee en half durende trip zijn het meest inspannend van vandaag. Wat een prachtige en uitdagende weg, zeker als deze zoals vandaag ook enthousiast beregent blijft worden. De 964 met nagelnieuwe krachtbron heeft het hier ook naar zijn zin, evenals de bestuurder. De omgeving is prachtig maar het natte wegdek zorgt ervoor dat de concentratie nu voornamelijk op de weg gericht is maar de bijrijder komt echt ogen tekort. Af en toe worden wij verrast door een zogenaamde ‘hidden dip’ en afdalingen van 12%, blinde bochten, overstekende wezels, borden die ons waarschuwen voor overstekende herten, maar ook rode eekhoorntjes kunnen hier zomaar van weghelft veranderen. De mist blijft aan de heuveltoppen kleven en maken de reis naar Ullapool bijna spookachtig.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Advertenties
Luxury-ins
EQ Performance
WK Automotive

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.