Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Onze eigen Vierenzestig auteur Alexander Snijdewind in de ban van Schotland. Schotland dag 4

Vandaag is de eerste dag van de roadtrip waar de ontspanning centraal staat en er een keuze is in het programma.

Een deel van de groep gaat naar twee distilleerderijen: The Singleton of Glen Ord en Balblair en twee Porsches kiezen voor een roadtrip langs de oostelijke kust. Van de roadtrip volgt nu een verslag. Vanuit Ullapool wordt er vertrokken richting Lairg en Rosehall. De wegen zijn als vanouds en wij krijgen maar geen genoeg van de natuur die ons omringd met al zijn pracht. De vergezichten zijn hier iedere dag anders alhoewel we het eerste stuk van deze route al een keertje eerder hebben gereden maar in compleet andere weersomstandigheden.

in Pittentrail stoppen wij voor de eerste kop koffie van vandaag en krijgen van de lokale uitbater een geweldige tip om via Golspie naar Brora te rijden. De bronzen beeltenis van John McDonald kijkt vanaf een heuvel, links van de weg gelegen, trots uit over de regio van Golspie.

Even later parkeren wij de Porsches bij Dunrobin Castle. Het uitzicht over de zee is zeer indrukwekkend en wij proberen ons voor te stellen hoe dit rond 1850 ook geweest moest zijn. De eigenaren bevonden zich waarschijnlijk ‘On Top of The World’. Bij binnenkomst worden wij uitgenodigd op een roofvogelshow maar wij kiezen toch liever voor de warme vertrekken in plaats van de natte regen. Het kasteel wordt niet meer bewoond door de nazaten van de oorspronkelijke eigenaar, Earl William of Duffus, maar kan nu zo ‘turn-key’ worden opgeleverd. Niet eerder zagen wij zo’n compleet ingericht maar bovendien zeer sfeervol en authentiek ingericht kasteel. Tegelijkertijd wordt de bezoeker ook meegenomen naar de tijd van toen en wij ervaren ook hoe ‘at ease’ alles hier is. Na een uur zetten wij koers naar Brora en gaan lunchen in Cocoa Skye.

Net op het moment dat wij denken dat ook dit etablissement ten dode is opgeschreven wordt het hier gezellig druk. De bediening is zeer informatief, enthousiast en heel vriendelijk. De toast met zalm is van absolute topklasse, dit geldt overigens ook voor de diverse zoetigheden die op de toonbank staan, onder een stolp vanzelfsprekend. De witte chocolade bonbon is huizenhoog favoriet!

Via Brora rijden wij naar Syre. Hier spreken wij bij toeval met drie zeer enthousiaste zalmvissers en ik mag zelfs ook zelf een poging wagen. Nu komen de rubber laarzen eindelijk van pas alhoewel ik van de lokale fishermen hoor dat ik wel de verkeerde laarzen aan heb!

Gewoon tot aan de lies en niets anders! De omgeving is hier prachtig, het water kabbelt, de zalmen dansen hier echt op het water en de stilte wordt romantisch verstoord door het geluid van een oude stoomtrein die langzaam voorbij flaneert. Wij rijden langs Loch Naver naar Altnaharra. Tot nu toe is iedere dag anders en wij kunnen zelfs niet zeggen wat nu de mooiste dag is tot nu toe, elke dag is anders, bijzonder, uniek en wij worden verwend op de allermooiste wegen die ons glooiend door het landschap leiden. Soms rijden wij door Afrika, dan weer door Frankrijk en uiteindelijk komen wij weer terug in het heden door de Schotse regen. Deze is eigenlijk nooit echt hinderlijk. In de Crask Inn nabij Lairg drinken wij een heerlijk kopje thee alvorens wij terug naar ons hotel rijden. Dit was weer een dag om door een ringetje te halen, voor de derde keer achtereenvolgens een kers op die ene taart. Morgen zetten wij koers naar Northumberland.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Advertenties
Luxury-ins
EQ Performance
WK Automotive

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.