Search
Close this search box.

Nederlandse Porsche-successen in Zandvoort en Zeltweg – Sportnieuws week 21

Op Circuit Zandvoort werkte de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux zijn tweede raceweekeinde van het seizoen af, met overwinningen voor Max van Splunteren en Ayhancan Güven. Op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Zeltweg was er een overwinning vor de Nederlander Rob Severs met een Cayman in de GT4 Central European Cup. Alleen tijdens de Blancpain GT Series Endurance Cup op Silverstone kwamen de Porsche-rijders nog niet op het podium.

Max van Splunteren won voor een vol huis op Circuit Zandvoort (Foto: Porsche GT3 Cup Challenge Benelux)

Benelux-overwinningen voor Van Splunteren en Güven

Twee weken na het optreden van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux in het voorprogramma van het FIA WEC op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen was er opnieuw een hoogtepunt op de kalender: twee wedstrijden in het programma van de Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen op Circuit Zandvoort. Dat betekende: een indrukwekkend decor met volle tribunes en goed bezette duinen, files tot ver in Haarlem en een geweldige sfeer.

Hoewel die ruim 110.000 bezoekers natuurlijk vooral voor die andere Max kwamen, was het Max van Splunteren die in de eerste van de beide Porsche-races met de overwinning aan de haal ging. De rijder van het GP Elite-team kreeg de zege in de schoot geworpen na een tijdstraf van vijf seconden voor de leider in het kampioenschap, de Turk Ayhancan Güven van het Duitse Attempto Racing, die in de startopstelling verder naar voren stond dan was toegestaan. Achter Van Splunteren werd routinier Xavier Maassen, uitkomend voor DVB Racing, als tweede geklasseerd, voor Dylan Derdaele van Belgium Racing. GP Elite-rijder Menno van de Grijspaarde behaalde de winst in de klasse voor ‘gentlemen drivers’, voor Sandra van der Sloot en Ziad Geris.

In de tweede race stond Ayhancan Güven wel correct op pole-position en ditmaal leidde hij van start tot finish in het Benelux-klassement, waarbij ook twee interventies van de safety-car en daaropvolgende herstarts zijn positie niet in gevaar brachten. Güven wist het zelfs de Franse Porsche-fabrieksjunior Julien Andlauer flink lastig te maken in de strijd om de zege in het algemeen klassement, waarbij Andlauer echter toch aan het langste eind trok. Xavier Maassen herhaalde zijn tweede plaats van de dag ervoor, terwijl Max van Splunteren als derde het Benelux-podium completeerde. Ziad Geris ging ditmaal lopen met de overwinning in de gentlemen-klasse, voor Menno van de Grijspaarde en Sandra van der Sloot.

Winst voor Rob Severs in GT4 Central European Cup

Nadat zijn eerdere plannen om te racen in de GT4 European Series voor dit jaar geen doorgang vonden, diende zich voor de Nederlandse rijder Rob Severs een alternatief aan in de vorm van de dit jaar nieuwe GT4 Central European Cup, een serie van vijf evenementen met elk twee races in Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland, Slowakije en ook in Nederland, want op 6 en 7 oktober vindt de seizoensfinale op Circuit Zandvoort plaats.

Reed Severs bij de seizoensstart op het circuit van Most in Tsjechië nog samen met de Duitser Jörg Viebahn, dit weekeinde op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Zeltweg deelde hij de Porsche Cayman GT4 CS MR van Allied Racing met Jan Kasperlik. In het veld van 14 auto’s haalde het duo in de eerste race na te zijn betrokken geraakt in een aanrijding de eindstreep niet, maar in de tweede wedstrijd stelden Severs en Kasperlik de overwinning veilig. Ze eindigden met een ruime voorsprong op een McLaren met oud-F1-en -DTM-coureur Christian Danner als een van de rijders.

Rob Severs behaalde op de Red Bull Ring met de Allied Racing-Cayman zijn eerste overwinning in de GT4 Central European Cup (Foto: GT4 Central European Cup)

Christensen beste Porsche-rijder op Mosport

Het ronduit teleurstellende aantal van tien GT3-auto’s stond aan de start van de beide wedstrijden van de Amerikaanse Pirelli World Challenge op het circuit van Mosport in Bowmanville in de Canadese deelstaat Ontario. De Deense Porsche-fabrieksrijder was in beide wedstrijden de best geklasseerde Porsche-coureur met zijn 911 GT3 R van het team Alegra Motorsports. In de eerste race eindigde hij als tweede, zowel algemeen als in de Pro-klasse. In de tweede wedstrijd werd Christensen vierde algemeen en derde in de Pro-klasse. De leider in de tussenstand van het kampioenschap, de Canadees Scott Hargrove, eindigde in de Porsche van Pfaff Motorsports in de eerste race als vierde en in de tweede wedstrijd als vijfde in de Pro-klasse.

Podium in de klasse op Silverstone

In het veld van 50 auto’s in de Blancpain GT Series Endurance Cup was een podiumplaats in de Am-klasse het beste resultaat voor Porsche. Gentlemen-rijders Jürgen Häring, Edward-Lewis Brauner en Wolfgang Triller kwamen met de Herberth Motorsport 911 GT3 R als derde in de Am-klasse over de eindstreep. In het algemeen klassement eindigde het Duitse trio op de 33e plaats.

In de met 25 auto’s bezette Pro-klasse was er geen podiumsucces weggelegd voor Porsche-fabrieksrijders Romain Dumas, Frédéric Makowiecki en Dirk Werner in de Manthey-911. Bij zomerse temperaturen startte het trio temidden van de sterke concurrentie vanaf de achtste plaats, maar uiteindelijk moesten de fabrieksrijers genoegen nemen met de elfde plaats in de eindrangschikking.

Fabrieksrijders Dumas, Makowiecki en Werner kwamen met de Manthey-911 niet verder dan de elfde positie. (Foto: Porsche AG)