Voorbeeld 1: Haast was geboden, er werd al gesproken met een andere koper en de onderhandelingen waren in een vergevorderd stadium. Een 964 Speedster met alle goede opties stond te koop in Engeland. Het betrof een Amerikaans exemplaar met maar weinig kilometers. Wat te doen? De helft van de vraagprijs werd per omgaande overgemaakt, onderhandelen over de prijs had natuurlijk nu geen enkele zin. Weken gingen voorbij, keer op keer gaf de koper aan dat de Porsche onderweg was. Vervolgens waren er problemen met de MOT bij invoer en de Porsche stond opgeslagen bij de douane. Via via kwam de koper aan het adres van de oorspronkelijke verkoper. Of de Porsche al onderweg was naar Europa. ‘Nee joh, hij is verkocht aan een liefhebber in een dorpje hier vlakbij’, zo luidde het ontnuchterende antwoord.
Voorbeeld 2: Er waren al meerdere Porsches in Amerika aangekocht voor de Nederlandse markt, eigenlijk nooit problemen gehad met de levering. Zodoende werd er een flink bedrag aanbetaald voor een interessante 911. Weken verstreken en voor het eerst kwam er geen reactie terug, maar er werd ook geen Porsche aangekondigd. Opnieuw contact leggen lukte ook niet meer. Uiteindelijk bleek dat het bedrijf failliet was verklaard en onder een andere naam verder was gegaan. Een Nederlandse advocaat, werkend voor een Amerikaans advocatenkantoor, ook kantoorhoudend in de plaats nabij de verkoper wilde graag 10 procent van de waarde vooruitbetaald hebben voordat men tot actie overging. Het bedrag werd betaald, maar er is nooit een cent teruggekomen naar de koper, noch werd de Porsche geleverd.
Voorbeeld 3: De advertentie van een Amerikaanse Cup 964 Porsche bleek een kopie te zijn van een Duitse advertentie van meer dan een jaar geleden, alleen de prijs was 50.000 US dollar gezakt.
Voorbeeld 4: De Boxster 3.2 was schadevrij, stond in Engeland te koop en was linksgestuurd. De prijs was aanlokkelijk. Toch maar even het chassisnummer gegoogled. Er kwamen verschillende foto’s naar boven waar deze immaculate schadevrije Porsche op een parkeerplaats stond. Het linker voorwiel was afgebroken en had in zijn vlucht ook een groot deel van het linker voorscherm meegenomen en nog even het linker portier van zijn handtekening voorzien.
Opletten dus!
In een tijd van sterk gestegen prijzen en een groot aantal kopers dat nog altijd hoopt op een koopje, is het logische dat ‘slecht volk’ afkomt op deze markt om te proberen mensen op te lichten. Zeker omdat eigenlijk geen enkele Porsche nog echt ‘goedkoop’ is. En als je al een tijd op zoek bent naar jouw speciale Porsche, en deze dan uiteindelijk gevonden denkt te hebben, dan is je ‘scherpe blik’ wellicht gehuld in een enthousiaste mist. Het is echter onmogelijk om elke advertentie te controleren, omdat de oplichters steeds gewiekster zijn geworden, echte foto’s van een verkoper gebruiken, speciale websites maken en echte telefoonnummers hebben. Er is bijna altijd slechts één overeenkomst: alleen de prijs is vrijwel altijd te laag om waar te zijn. Er bestaan echt geen koopjes meer. Een paar tips:
– Vergewis je ervan dat de verkoper ook echt de eigenaar van de Porsche is.
– Vraag naar alle papieren en onderhoudsgeschiedenis, per e-mail is nog steeds erg fraude gevoelig
– Is er een Porsche dealer in de beurt voor een eventuele extra check
– Probeer altijd zelf langs te gaan
– Betaal nooit vooruit of het moet een bekende verkoper zijn
– Controleer alle belangrijke Porsche nummers
– Check telefoonnummers
– Gebruik Google maps ter extra controle
– Wees op je hoede voor excuses: ziekenhuisbezoek, overlijden, slechte gezondheid etc.
Finse 996 GT3
Ooit kocht ik ongezien een Porsche 996GT3 bij een Finse Porsche dealer. Nadat ik het geld had overgemaakt, bleef de Porsche nog een week op de site van de dealer staan en was mijn contactpersoon onbereikbaar. De advertentie wordt vaak pas verwijderd als het geld binnen is en een verkoper kan ook wel eens twee dagen vrij zijn. Na vier weken werd de Porsche voor de deur afgeleverd, precies zoals in de advertentie had gestaan en met een vriendelijk briefje van de verkoper. Het kan dus wel, maar het maakt zulke aankopen wel onnodig spannend.